Tänään tuli haettua toinen rokotus jaappanin aivokuumetta varten. Ekalla ja tokalla rokotuksella on viikon väli ja kolmas eli viimeinen otetaan kuukauden päästä tästä toisesta rokotuksesta. Pitäkääpä se mielessä, jos suunnittelette matkaa maahan jossa kyseistä tautia esiintyy. Aivokuumettahan levittävät moskiitot ja se aiheuttaa keskushermostoperäisen tulehduksen. Niistä potilaista, joille kehittyy aivotulehdus, 30-40 prosenttia kuolee ja eloon jäävistä puolelle jää pysyviä neuropsykiatrisia oireita. Ei kiva...

Vähän kuumottais jo tilailla lentolippuja Intian suuntaan, mutta tässä on vielä epäselvää missä vaiheessa kampuksen hostelliin pääsee asusteleen. Itse haluaisin lähtee reisuun jo heti vuoden vaihteen jälkeen ja punkata vaikka jossain travellerihostellissa sen vajaan pari viikkoa. Myös kotiinpaluun haluaisin jättää toukokuun puolella.

Lueskelin " Madventures - kansainvälisen seikkailijan opas " - kirjasen. Aivan mahtava ja hyödyllinen lukukokemus. Mieleen jäi varsinkin " Matkailijan terveys " osuuden erilaiset parasiitit ja mönkiäiset. Tässä pari esimerkkiä:

- Guinea worm eli medina-mato on hauska tapaus. Pieni parasiitti nimeltä Drancunculiasis Medinensis kulkeutuu kehoon veden mukana. Tämä otus parittelee vatsan alueen kudoksissa. Naaraat kulkeutuvat kudosten läpi yleensä alaraajoihin, joista ne tunkeutuvat n. vuoden kuluttua ihon lävitse.  Seurauksena on kuumetta, ripulia, oksentelua ja astmakohtauksia sekä jalkaan muodustuva kivulias märkäpaise, joka lopulta puhkeaa. Paiseen puhkeamisen seurauksena madon pää tulee esiin haavasta. Tässä vaiheessa on ensisijaisen tärkeää olla päästämättä matoa takaisin kehon onteloihin. Mato voidaan poistaa leikkauksella, mutta katketa se ei saa, koska silloin se aiheuttaa tulehduksia, paiseita ja kuolioita. Jos lääkäriä ei ole tavoitettavissa tässä tilanteessa, niin ikivanha keino on kierittää mato tikun ympärille. Matoa kääritään pikkuhiljaa, muutamia kertoja päivässä pienen kepin ympärille. Usein madot ovat yli metrin pituisia ja niitten irrottamisessa saattaa mennä kuukausia. Näitä kivoja ötököitä löytyy pääasiassa Afrikasta, mutta myös Intiassa on ollut tapauksia :-)

Onneksi vain Amazonissa asusteleva Candiru on aika pakkaus. Se on todennäköisesti hain ohella maailman pelätyin kala. Se voi uida vedessä olevien ihmisten ruumiinontelohin ja aiheuttaa tappavan tulehduksen. Varmaan kaikki tytöt ja pojat tietävät mitä ruumiinonteloita tarkoitan...Virtsan haju siis houkuttelee tätä fisua. Ja siellä sun virtsaputkessa tämä ihastuttava pikku kala nakertelee terävillä hampaillaan ravinnokseen limakalvoja ja imee niistä vuotavaa verta. Kalan saa poistettua ainoastaan leikkauksella, koska se lukitsee itsensä kehoon terävillä kiduksillaan. Auts. Kuka haluaa Amazoniin naku-uinnille????  Minää!!!!