Aamulla hyppäsin suomiopettajani auton kyytiin ja lähdimme kohti NIMHANSia, jossa oli tarkoitus sopia kellonaika arvioinnilleni. Päästyämme sinne, tapasimme toimistossa professorin, joka pyysi meitä lähtemään mukaansa maaseudulle Rular Mental Health Centreen. Kyseinen paikka on siis mielenterveyspalveluita tarjoava mesta maaseudulla asuville. Ja ainoa luokkaansa koko Etelä-Intiassa. Sinänsä huono homma, koska 70% intialaisista asuu maalla.

Bussimatkalla höpöteltiin proffan kanssa paljonkin. Keskustelimme mm. IT-alan mt-ongelmista. IT-jengi painaa duunia öisin aikaeron takia (yhteydet jenkkeihin) ja tämä vaikuttaa heidän perhe-elämäänsä, unirytmiin ja kropan kestävyyteen. Tästä syystä he johtuvat käyttämään erilaisia piristeitä ja alan yllättävät heilahtelut saattavat vaikuttaa itsemurhien lisääntymiseen velkaantumisien takia. Puhuimme myös maaseudun mt-ongelmista, jotka johtuvat huonoista asuinolosuhteista, köyhyydestä ja perheongelmista (väkivalta + alkoholi).

Itse keskus oli simppeli ja kivalla paikalla. Opiskelijat pitivät siellä terveyskasvatusta paikallisille.

Arviointi meni kyl mukavasti. Olin kirjoitellut pitkät litaniat itsearviointia.Tuutorini kysyi minulta: " Marko, mitä olet oppinut? " ja sitten annoin palaa puolen tunnin verran. Tuutorini kehaisi minua lyhyesti, koska eipä hän mua työn touhussa ollut nähnytkään. Sinänsä kiva homma, että opiskelija ottaa itse vastuun omasta oppimisesta ja saa esittää toiveita omista kiinnostuksen kohteistaan. Hienoa, hienoa.

Arvioinnin aikana sattui koskettava tapaus. Me pidimme arviointikeskustelun naisten suljetulla. Kesken juttelun huoneeseen tulee valkoihoinen potilas. Hän puhuu meille kotimaansa kielellä. Kerron että emme ymmärrä häntä. Sitten hän vaihtaa huonolle englannille. Hän kertoo olleensa osastolla muutaman päivän ja haluaa päästä pois. Vaikka nainen on selkeästi mt-ongelmasta kärsivä, niin kyllä tapaus pisti miettimään. Mieti, jos itse olisit vierasmaalaisena suljetulla osastolla, yksin, hämillään, vieraassa kulttuurissa ja suurin osa ihmistä ei ymmärrä sinun puhettasi.